Kako napraviti sajt u WordPressu

Danas, više nego ikad, posedovanje online prisustva može promeniti sve – lično ili za vaš biznis. Setite se tog uzbuđenja kada prvi put otvarate prvu stranicu svog sajta – to je osećaj poput kreiranja nečega što je stvarno vaše, nešto što može dosegnuti ljude širom sveta.

Ako ste novi u digitalnom marketingu ili jednostavno želite izgraditi sajt bez programskih veština, WordPress je savršena platforma za vas.

WordPress je više od samo alata za izradu sajtova. S obzirom na to da zauzima skoro 28% najposećenijih web stranica, njegova popularnost nije bez razloga.

Sve što vam je potrebno jeste osnovno znanje o PHP i MySQL programskim jezicima, a to je samo ako želite da idete dublje. U većini slučajeva, kreiranje sajta bez programiranja je jednostavno i zabavno zahvaljujući intuitivnom interfejsu WordPressa.

Pokretanje online prisustva nije nikada bilo lakše, zahvaljujući WordPress dizajnu i besplatnim tutorijalima kao što je WPbeginner vodič. Ovaj korak po korak vodič će vam pomoći da napravite vaš prvi WordPress sajt, bez bilo kakvih komplikacija.

Ključne Tačke

 • WordPress platforma je izuzetno popularna za izradu web sajtova.
 • Omogućava kreiranje sajta bez programskih veština.
 • Sajt može biti pokret za vaše online prisustvo i kredibilitet biznisa.
 • Intuitivan interfejs čini ga jednostavnim za korišćenje.
 • Postoje mnogi besplatni resursi kao što je WPbeginner vodič koji vas mogu voditi kroz proces.

Zašto izabrati WordPress za vašu web stranicu?

WordPress platforma je najpopularniji sistem za upravljanje sadržajem (CMS) na svetu, koji vam omogućava lako i efikasno upravljanje vašom web stranicom.

Savršeno je pogodan za početnike zahvaljujući svom intuitivnom interfejsu i velikom izboru besplatnih i premium dodataka. Evo nekoliko ključnih razloga zašto biste trebali izabrati WordPress za svoju web stranicu.

Prednosti korišćenja WordPressa

Jedna od glavnih prednosti koje WordPress platforma nudi je jednostavnost korišćenja bez potrebe za znanjem HTML-a ili drugih programskih jezika.

Sistem za upravljanje sadržajem omogućava vam da lako kreirate i ažurirate sadržaj na vašem sajtu. Osim toga, WordPress je izuzetno fleksibilan i prilagodljiv za različite tipove web stranica, bilo da se radi o blogovima, poslovnim sajtovima ili e-commerce platformama.

Jednostavnost instalacije i širok izbor tema i pluginova čine WordPress veoma atraktivnim. Takođe, WordPress održavanje je brzo i jednostavno, zahvaljujući redovnim ažuriranjima i jakom sistemu zaštite.

Šta je CMS (Sistem za uređivanje sadržaja)?

Sistem za upravljanje sadržajem je softverska platforma koja omogućava korisnicima upravljanje, uređivanje i publikovanje digitalnog sadržaja bez potrebe za naprednim tehničkim znanjem. WordPress je najpopularniji CMS upravo zbog svoje pristupačnosti i moći.

Karakteristike Opis
Jednostavnost korišćenja WordPress platforma omogućava lako kreiranje i administriranje sadržaja.
Fleksibilnost Pogodan za širok spektar web sajtova, od blogova do e-commerce.
Sigurnost Redovna ažuriranja i sigurnosni dodaci osiguravaju zaštitu vaše stranice.

 

Kupovina imena domena i hostinga

Odabir pravog imena domena i kvalitetnog WordPress hostinga je ključan korak u izradi WordPress sajta. Kvalitetan domen doprinosi kredibilitetu vašeg online prisustva, dok pouzdan hosting osigurava stabilnost i performanse.

U nastavku ćemo se detaljnije baviti procesom kupovine domena, izborom odgovarajućeg hostinga, te povezivanjem domena sa hostingom.

Izbor pravog domena

Kupovina domena predstavlja prvi korak ka pokretanju vašeg sajta. Važno je da ime domena bude povezano sa vašim poslovanjem ili brendom.

Kod izbora imena domena, ključno je da ime bude lako pamtljivo i jednostavno za upisivanje. Najpopularniji registrovani provajderi domena su GoDaddy, Namecheap i Bluehost.

Izbor odgovarajućeg hostinga

Prilikom izbora WordPress hostinga, obratite pažnju na potrebe vašeg sajta. Postoji nekoliko vrsta hostinga, uključujući deljeni, VPS, i namenski hosting.

Za početnike, deljeni hosting može biti odličan izbor zbog jednostavnosti i niske cene. Međutim, ukoliko vam je potrebna veća kontrola i prilagodljivost, VPS ili namenski hosting može biti bolja opcija.

Povezivanje domena sa hostingom

Nakon kupovine domena i hostinga, sledeći korak je povezivanje domena sa hostingom. Ovaj proces uključuje ažuriranje DNS zapisa kod vašeg registrovanog provajdera domena kako bi pokazivali na vaš hosting server.

Većina hosting provajdera pruža jednostavne vodiče za ovaj proces, omogućavajući vam da lako povežete vaš domen i počnete sa izradom WordPress sajta.

Faktor Preporuka
Kupovina domena GoDaddy, Namecheap, Bluehost
Vrsta hostinga Deljeni, VPS, Namenski
Povezivanje domena Ažuriranje DNS zapisa
Benefiti Jednostavna WordPress instalacija, Kvalitetan hosting

Kako instalirati WordPress

Instalacija WordPressa je brz i jednostavan proces koji omogućava kreiranje profesionalnog sajta bez potrebe za višim tehničkim znanjem. Evo kako možete započeti sa instalacijom.

Automatska instalacija putem hosting platforme

Automatska instalacija WordPressa putem hosting platforme je često najlakši način za većinu korisnika. Većina popularnih hosting provajdera, poput Bluehosta i HostGatora, nude instalaciju WordPressa uz samo nekoliko klikova.

 1. Prijavite se na nalog kod vašeg hosting provajdera.
 2. Pronađite opciju za instalaciju WordPressa unutar kontrolne table (obično cPanel).
 3. Pratite jednostavna uputstva koja vas vode kroz proces instalacije.
 4. Unesite potrebne informacije kao što su naziv sajta i korisnički podaci.
 5. Kliknite na dugme za automatsku instalaciju.

Manuelna instalacija WordPressa

Manuelna instalacija je pogodna za korisnike koji žele veću kontrolu nad procesom podešavanja. Proces je jednostavan i zahteva preuzimanje WordPressa sa zvanične stranice.

 1. Preuzmite najnoviju verziju WordPressa sa WordPress.org.
 2. Otvorite cPanel i kreirajte novu bazu podataka za vaš sajt.
 3. Otploadujte preuzete WordPress fajlove u ‘public_html’ direktorijum putem FTP-a ili cPanela.
 4. Pokrenite instalaciju pristupanjem vašem URL-u (npr. www.vasdomen.com/wp-admin).
 5. Unesite bazu podataka, korisničko ime i lozinku.
 6. Završite instalaciju prateći uputstva na ekranu.

Podešavanje osnovnih postavki

Nakon instalacija WordPressa, bitno je izvršiti osnovno podešavanje kako bi vaš sajt bio spreman za rad. Ovo uključuje izbor teme, dodavanje važnih stranica, i instaliranje potrebanih pluginova.

Korak Opis
1 Izbor i instalacija teme putem WordPress konzole.
2 Dodavanje osnovnih stranica kao što su ‘Kontakt’ i ‘O nama’.
3 Instaliranje osnovnih pluginova za SEO, sigurnost i performanse.

Odabir i postavka WordPress teme

Odabir prave WordPress teme igra ključnu ulogu u izradi WordPress sajta, jer ona daje vizuelni identitet i funkcionalnost vašem projektu. U ovom delu, detaljno ćemo prikazati najbolje besplatne i premium teme, kao i korake kako prilagoditi WordPress temu vašim potrebama.

WordPress tema

Pregled najboljih besplatnih i premium tema

Postoji široka ponuda besplatnih i premium tema koje možete koristiti za svoj WordPress sajt. Besplatne teme kao što su „Astra“ i „GeneratePress“ nude osnovne funkcionalnosti koje mogu zadovoljiti potrebe mnogih korisnika. Premium teme kao što su „Divi“ i „Avada“ donose dodatne opcije prilagođavanja i podršku, koje su korisne za složenije projekte ili poslovne sajtove.

Prednosti korišćenja besplatnih tema:

 • Besplatne za upotrebu
 • Širok izbor dostupnih tema
 • Brza i jednostavna instalacija

Prednosti korišćenja premium tema:

 • Viši nivo prilagodljivosti
 • Uključena podrška korisnicima
 • Napredne funkcionalnosti

Kako prilagoditi WordPress temu vašim potrebama

Prilagođavanje WordPress teme bez potrebe za programiranjem je moguće koristeći alate kao što su „Elementor Builder“ i „Astra“. Oni omogućavaju jednostavno importovanje sadržaja i modifikaciju dizajna direktno iz interfejsa.

Koraci za prilagođavanje teme:

 1. Odaberite i instalirajte odgovarajuću WordPress temu.
 2. Podesite osnovne opcije teme u okviru WordPress kontrolnog panela.
 3. Koristite prilagođene opcije izgleda i widgete da dodate dodatne funkcionalnosti.
 4. Implementirajte Elementor Builder za detaljniju kontrolu dizajna i rasporeda sadržaja.

Na taj način, prilagođavanje WordPress teme može značajno unaprediti izrada WordPress sajta, prilagođavajući ga vašim specifičnim potrebama i estetskim preferencijama.

Dodavanje i konfiguracija WordPress pluginova

Pluginovi igraju ključnu ulogu u dodavanju i proširivanju funkcionalnosti WordPress sajta. Bilo da vam je potreban e-commerce, SEO alat ili alat za kontakt forme, WordPress pluginovi omogućavaju jednostavno i efikasno rešenje.

Osnovni pluginovi za funkcionalnost sajta

Osnovni WordPress pluginovi za funkcionalnost sajta se odnose na alate koji dodaju korisne opcije kao što su SEO optimizacija, kontakt forme, društvene mreže i više.

Na primer, popularni SEO plugin Yoast SEO pomaže da optimizujete svaku stranicu za pretraživače, dok Contact Form 7 omogućava lako kreiranje i upravljanje kontakt formama.

Pluginovi za bezbednost i sigurnost

S obzirom na visok nivo pretnji na internetu, WordPress sigurnost je od ključne važnosti. Bezbednosni pluginovi kao što su Wordfence i Sucuri Security pružaju zaštitu od malvera, brute force napada i drugih sigurnosnih incidenata.

Pored toga, redovno ažuriranje pluginova takođe pomaže u održavanju visokog nivoa sigurnosti.

Optimizacija sajta za pretraživače (SEO)

SEO predstavlja ključni faktor za uspeh svake web stranice. Pravilna optimizacija je temelj visokog rangiranja na pretraživačima i omogućava privlačenje ciljanog saobraćaja. Razmotrićemo važne prakse i alate kao što su SEO pluginovi za WordPress koji mogu pomoći u postizanju bolje vidljivosti.

On-page SEO prakse

On-page SEO se odnosi na sve mere koje se preduzimaju unutar sajta kako bi se unapredili rezultati pretrage. Početna tačka je kreiranje kvalitetnog sadržaja koji odgovara na potrebe korisnika.

Uključivanje relevantnih ključnih reči, optimizacija meta opisa i naslova su osnovni koraci. Pored toga, strukturiranje URL-ova i korišćenje internih linkova može značajno poboljšati on-page SEO.

 • Unikatni i informativni sadržaj
 • Optimizacija naslova i meta opisa
 • Strukturisani URL-ovi
 • Korišćenje internih linkova
 • Optimizacija slika i alt tagova

Korišćenje SEO pluginova

SEO pluginovi za WordPress olakšavaju implementaciju SEO strategija bez potrebe za naprednim tehničkim znanjem. Pluginovi poput Yoast SEO ili All in One SEO omogućavaju optimizaciju sadržaja direktno iz WordPress administracije.

Ovi alati pomažu u analizi ključnih reči, optimizaciji meta informacija, praćenju indeksa stranica i još mnogo toga.

Plugin Funkcije Cena
Yoast SEO Optimizacija naslova i meta opisa, analiza ključnih reči Besplatan / Premium
All in One SEO Sitemap generacija, podrška za e-commerce SEO Besplatan / Premium
Rank Math SEO analiza u stvarnom vremenu, podrška za više ključnih reči Besplatan

Koristeći ove SEO pluginove za WordPress, možete efikasno sprovesti WordPress optimizaciju i unaprediti pozicije vašeg sajta u rezultatima pretrage.

Kako napraviti sajt u WordPressu atraktivan za korisnike

Nije dovoljno samo kreirati sajt u WordPressu, već je neophodno učiniti ga privlačnim za korisnike. Ovde ćemo objasniti nekoliko ključnih elemenata koji će vašem sajtu dati taj dodatni sjaj i omogućiti bolje angažovanje posetilaca.

Pravilna upotreba boja i dizajna

Boje imaju značajan psihološki uticaj na korisnike. Pravilnim izborom boja možete postići da vaš sajt privuče pažnju i zadrži posetioce duže.

WordPress dizajn omogućava lako prilagođavanje boja kako bi odgovarale vašem brendu i publici. Važno je uskladiti boje tako da ne budu previše napadne, ali da ostave snažan utisak.

Kreiranje user-friendly sadržaja

Bitno je kreirati user-friendly sadržaj koji će korisnicima biti lako čitljiv i razumljiv. To podrazumeva upotrebu jasnih naslova, kratkih i konkretnih pasusa, kao i relevantnih informacija.

Ovakav pristup ne samo da pomaže privlačenje korisnika, već i poboljšava SEO performanse sajta, čineći ga vidljivijim na pretraživačima.

Korišćenje vizualnih elemenata

Vizualni elementi poput slika, video materijala i grafika značajno doprinose atraktivnosti sajta. Korišćenje kvalitetnih vizualnih sadržaja može pomoći u jačanju poruke koju želite da prenesete, kao i u poboljšanju opšteg korisničkog iskustva. Korišćenje multimedijalnih formata je takođe odličan način za privlačenje korisnika.

Unapređenje korisničkog iskustva putem mobilne optimizacije i brže učitavanje sajtova su takođe ključni faktori. Sa mobilnim uređajima koji postaju sve dominantniji način pristupa internetu, važno je osigurati da vaš WordPress sajt funkcioniše savršeno na svim uređajima.

Zaključak

Bez obzira na to da li ste kompletan početnik ili imate neko iskustvo u izradi veb sajtova, WordPress platforma vam pruža moćan i fleksibilan alat za kreiranje kompetentnog sajta.

Uz mogućnost izbora hiljada tema i dodataka, vaš sajt može biti jedinstven i prilagođen vašim potrebama, bilo da je u pitanju lični blog, predstavljanje biznisa ili e-prodavnica.

Završetak izrade sajta i njegovo lansiranje željenoj publici je samo prvi korak u njegovom digitalnom putovanju. Važno je nastaviti sa unapređenjem i optimizacijom sadržaja, kako bi on bio prilagođen korisnicima, ali i pretraživačima kao što je Google.

Kontinuirano učenje i praćenje trendova u digitalnom marketingu mogu značajno povećati vidljivost i uspeh vašeg sajta.

Koristeći se koracima iz ovog vodiča, sada imate osnovu za kreiranje i prilagođavanje vašeg WordPress sajta. Podstičemo vas da primenjujete savete i resurse koji su ovde razmatrani, kako biste svoj sajt učinili što uspešnijim.

Preuzmite inicijativu i kreirajte svoje online prisustvo uz WordPress, i iskoristite sve mogućnosti koje ova platforma nudi.

FAQ

Kako mogu najjednostavnije da napravim sajt u WordPressu?

Najjednostavniji način je korišćenje automatske instalacije putem cPanela na vašem WordPress hostingu. Ovaj proces traje nekoliko minuta i podrazumeva samo nekoliko klikova da se završi.

Koje su prednosti korišćenja WordPressa za moju web stranicu?

WordPress je lako dostupan, besplatan, ima širok izbor unapred dizajniranih tema i pluginova, podržava bezbednost i optimizaciju sadržaja. Takođe, omogućava kreiranje sajta bez programiranja.

Šta je CMS (Sistem za uređivanje sadržaja) i kako funkcioniše u WordPressu?

CMS, ili Sistem za upravljanje sadržajem, omogućava korisnicima da lako kreiraju i upravljaju sadržajem na svojoj web stranici. WordPress CMS posebno omogućava odvajanje sadržaja od šablona, što čini da se HTML generiše dinamički i omogućava upotrebu bez znanja programiranja.

Kako mogu da izaberem pravi domen za svoj sajt?

Izaberite domen koji je povezan sa vašim poslovanjem ili brendom i koji je lako pamtljiv. Kupovinu domena možete obaviti kod registrovanih provajdera domena kao što su GoDaddy ili Namecheap.

Kako da nađem odgovarajući hosting za moj WordPress sajt?

Pri izboru hostinga razmotrite brzinu, sigurnost, podršku i cenu. Popularni izbori su Bluehost, SiteGround i HostGator, koji nude pouzdane servise prilagođene potrebama WordPress sajta.

Koja je razlika između automatske i manuelne instalacije WordPressa?

Automatska instalacija putem hosting platforme, kao što je cPanel, je brža i jednostavnija. Manuelna instalacija zahteva preuzimanje WordPressa sa njihove zvanične web stranice, postavljanje fajlova na server i konfiguraciju putem PHP i MySQL baza.

Kako da prilagodim WordPress temu svojim potrebama?

Prilagodite svoju temu putem WordPressovog interfejsa za prilagođavanje (Customizer). Možete promeniti boje, fontove, dodati widgete i prilagoditi izgled bez potrebe za programiranjem. Za naprednije opcije, možete koristiti premium teme i pluginove kao što je Elementor.

Koji su osnovni WordPress pluginovi koje treba da instaliram?

Neki od osnovnih pluginova uključuju Akismet za zaštitu od spama, Yoast SEO za optimizaciju za pretraživače, WooCommerce za e-commerce funkcionalnost, i Contact Form 7 za kreiranje kontakt formi.

Kako mogu da osiguram svoj WordPress sajt?

Instalacija sigurnosnih pluginova kao što su Wordfence ili Sucuri, redovno ažuriranje WordPressa, tema i pluginova, i korišćenje jakih lozinki su ključni koraci u zaštiti vašeg sajta.

Koje SEO pluginove bi trebalo da koristim za optimizaciju sajta?

Za optimizaciju sadržaja i poboljšanje pozicija na pretraživačima, Yoast SEO i All in One SEO su preporučeni pluginovi koji nude sveobuhvatne alatke za on-page SEO prakse.

Kako da privučem korisnike da ostanu duže na mom sajtu?

Koristite privlačne vizualne elemente, definisan vizuelni identitet, i prilagodite sadržaj korisnicima. Optimizujte sajt za različite uređaje i održavajte brzinu učitavanja stranica kako biste poboljšali korisničko iskustvo.

Izvori

Avatar

By Jakov